Trauma Diganggu Jiran Psiko



Assalamualaikum dan hi everyone,
Okay tajuk Dina pada hari ni lain macam sikit. For past few months, my life getting messier than before because of jiran Dina sendiri. Jiran Dina tu sorang je. I repeat, sorang sahaja. The old lady, dalam lingkungan 40 something.

Kisah dia bermula dengan bau najis kucing. Dulu Dina memang cuci sekali je. And Dina guna the normal one punya pasir kucing tu. Yang murah je. And at that time. Memang kucing Dina dah 25+. Jujur i do have a lot of cats. Seriously, A LOT. Time tu Dina akur lah. Dina terus cuci dua kali sehari. Dina siap google, how to reduce the smell of cat litter box. Ada yang cakap guna clorox, ada yang recommend untuk guna baking soda. Mula mula Dina pun macam, siyesssss ahhhh???? Baking soda????? And guess what? It works!

TIPS: For those yang pakai pasir kucing biasa tu. Before letak pasir tu. Put the baking soda first.  Ratakan. Letak sikit je. Jangan sikit sangat. After that baru letak pasir dalam litter box tu. Untuk dapatkan the best result, korang biarkan bekas tu for a few minutes before kucing korang guna. 

The old lady tu tak henti henti buat bising. Hantar whatsapp berderu-deru at my parent. So, we decided to change the cat litter. Now, Dina guna wood cat litter. Bau kayu tu macam perabot baru from IKEA. I swear! haha.



Aku juga tukar makanan kucing sebab we told our problem dekat kedai haiwan. And dorang recommend kami untuk tukar food juga. Food yang kami guna the choco one. Tak sure nama apa. B ut bau sumpah sedap! Bau memang reduce drastically. We even changed the cage. Sebab my dad dapat suggestion daripada one of the famous pusat jagaan kucing, untuk letakkan semua kucing sekali je.


Jangan tanya Dina asal kucing Dina suka duduk berhimpit sedangkan sangkar dorang luas. Okay continue. So, the old lady tu asyik bising sampai tengking tengking depan rumah. Siap jerit jerit. Nak report em-pi-esss. Mula mula tu layan lah. Lama-lama siapa je yang tahan nak layan. Ada a few things yang dia cakap tapi Dina tak boleh hadam.

"Anak saya jadi bodoh disebabkan bau busuk kucing ni."
"Bau busuk ni lekat dekat baju tiap kali bibik saya sidai kain."
"Bau busuk ni buat saya tidak boleh focus dekat sekolah."
<< Dia seorang cikgu dekat sekolah menengah btw>>
"Taik kucing ni ada mengeluarkan toksik yang membuatkan manusia sakit."
"Hidung saya sensitif. Perfume pun busuk bagi saya. Ada beberapa je yang boleh saya terima."

Okay let me explain why Dina rasa ni statement yang tak logic bagi Dina. First, no one jadi bodoh kalau bau kucing. My grandma bela more than 40 cats. Alhamdulillah, my dad now engineer. AND MY CATS TAK BERBAU. EXCUSE ME! KUCING AKU MANDI OKAY. 

Secondly, baju Dina tak ada pun bau najis kucing. Bau sabun downy. Wangi gituh. If baju kau je yang berbau, dah boleh tukar sabun pencuci baju tu. Mungkin ianya diperbuat daripada najis kucing? I don't know. Maybe.

*dab

Next, bau busuk ni buat dia tak boleh fokus? Jauhnya bau ni sampai ke tempat kerja dia???? Are you sure u tak pijak any najis kucing liar?

About the najis kucing keluarkan toxic yang membuatkan manusia sakit. Did you mean by toxoplasmosis gondii? Okay let me explain. Toxoplasmosis gondii ni sejenis parasite if tak silap lah. Yep salah satunya datang daripada najis kucing. Ibu yang mengandung memang disarankan untuk tidak membersihkan pasir kucing. Kerana ianya membahayakan untuk anak yang didalam kandungan. Toxoplasmosis ni korang patut takut bila kucing korang jenis yang merayau, makan daging mentah. And even manusia pun boleh kena melalui raw meat and unwashed fruits or vegetables. 

" You may accidentally ingest the parasites if you touch your mouth after gardening, cleaning a litter box or touching anything that has come in contact with infected cat feces."- Mayo Clinic Staff

"This parasite completes its life cycle in cats, and they are the only mammals in which this parasite is passed through the feces and into the environment as part of the life cycle. However, contact with raw meat and unwashed produce is also a very significant and well known source of human infection."- PetMD

Banyak lagi cara toxoplasmosis gondii ni merebak. Korang boleh read sini dan sini atau korang boleh google je toxoplasmosis gondii. 

So, back to the story...
One day, my dad dah tak tahan. My dad block that old lady punya number. Sebab my dad tak boleh focus dekat office. Asyik kena kacau. Whatsapp and messages tak henti-henti masuk. Then, that old lady mula perasan dia kena block maka dia mula ganggu my sister. My sister selalu akan gantikan Dina untuk cuci everytime Dina ada kelas. And then, the old lady datang to my house, buat kecoh dia tu sambil tutup hidung macam udara yang bersih dah tak ada. But at that time my sister dalam kawasan rumah. That old lady bising dekat luar pagar my house. My sister just continue kerja dia. The old lady maybe rasa tak puas hati sangat, so dia terjah masuk tanpa dijemput. Dia buka pintu rumah Dina sendiri. My sister called my dad. My dad buat police report. And then my sister called me. 
Polis cakap itu dikira menceroboh. So gais, kalau orang buat macam tu. Pergi report polis okay?

That old lady start buat aduan dekat em-pi-ess. blablabla. Kita skip that part because i'll tell you that story later. Bila sis rajin.

My dad tak tahan sangat sebab dia asyik buat kecoh je, so my dad naikkan tembok, pasang poly dan bidai. 




So, that old lady buat team pula now. Dia berpakat dengan orang yang tak ada kena mengena pun dengan kucing. Because firstly, my house rumah hujung. So jiran yang satu lagi jauh ye anak anak. Satu lagi tu rumah depan the old lady tu. Ya Allah, jauh juga ye. Bila dah team up ni. Dorang berpakat kacau Dina. Everyday, setiap penghuni rumah tu akan drive kereta dia berhenti depan rumah Dina and usha tak puas hati. (Time Dina tengah sibuk membersihkan sangkar kucing). Oh, and Dina ada rakam kelakuan aneh mereka tu. Dah buat laporan polis. But polis just cakap,"mereka ada hak untuk tidak berpuas hati. Awak tak boleh menafikan hak mereka." 

*Sad life

Disebabkan apa yang berlaku ni, kami sekeluarga nak keluar pun kena ikut pintu belakang. Nak masuk rumah sendiri dah macam pencuri tak boleh buat bunyi. Risau kena serang lagi. Dina dalam kelas pun asyik kena kacau dengan whatsapp yang pelik pelik. Last sem memang Dina cakap, serabut gila. 

So gais, semalam nak dijadikan cerita pula. That old lady tau yang nama dia naik kat polis and mps tidak akan lagi bantu dia. So, disebabkan perasaan marah dia tu. Dia buat perangai aneh dia dengan usha Dina dalam kereta jarak jauh daripada rumah Dina. And and, dia juga pukul one of my cats. Kucing tu now badan dia bengkok and kaki dia macam patah. Tapi tiada kecederaan luaran. Mana yang tengok instastory Dina tu. Tahu lah. Nak bawa pergi klinik, kemungkinan mahal. So, Dina just tuam dengan ais dulu. If you gais ada yang nak bantu, help me dengan buy something dekat Crxve . If you gais, nak sedekah. Boleh email me. Sebab i tengah kumpul duit untuk bawa dia pergi klinik.

Macam yang korang baca dekat atas ni, ni semua more kepada mental harassment instead of physical. Fear untuk duduk depan rumah still ada til now. Even i acah acah, uhhh im fine. Uuuu tak takut. But the fear tu bermaharajalela dalam diri Dina. Anxiety menjadi kawan baik Dina untuk beberapa bulan ni. Perasaan untuk rasa selamat dalam rumah sendiri tu tak ada. Kebebasan untuk hidup dalam keadaan yang tenteram hilang. 

Thank you sebab luangkan masa baca post Dina ni. Maaf jika terkasar bahasa. If ada suggestion apa patut Dina buat untuk bagi dia dah tak ganggu Dina, korang boleh comment kat bawah ni.



1 comment:

  1. Assalamualaikum. Panjang sungguh cerita u. From my opinion from your story about what should u do. There are two ways. Bad and good. But i prefer u do the good one. Orang kalau dah tak suka kita. Apa kita buat semuanya salah pada pandangan dy. Dy tak sedar sikap dan perangai dy dah menyusahkan dan menyakitkan orang lain. My advice. Berserah la pada Tuhan. Agar buka la pintu hati dy bagi sedar. Teach her some lessons. Maybe not now. But it will be when time is right. Trust that. The main key is kena banyak bersabar. Dugaan dan cabaran dalam hidup ini adalah ujian kepada kita supaya kita sentiasa ingat pada Nya. Itu merupakan salah satu cara Tuhan mengingatkan kita. Berusaha berdoa tawakal. Lagi pun ni bulan yang mulia. Insyaallah dimakbulkan. Semoga dipermudahkan segala urusan hidup u. Wasalam

    ReplyDelete