My Dad's Trick


Assalamualaikum and hi,
I'm back gais. Siapa yang dah baca my previous post? So, post kali ni will be sambungan untuk post yang lalu. If ada yang belum baca, you gais boleh baca here.

Okay, macam yang korang tau. My whole fam trauma dengan jiran sebelah. So, sepanjang kami trauma dengan  that old lady, my dad yang banyak uruskan hal-hal ni.

Dia pernah kata,"biar nyawa dia jadi galang gantinya. Asal keselamatan keluarga terjamin."

Every person in this world ada tahap kesabaran masing-masing including my dad. Dia pun boleh dikatakan baran. Maybe lebih baran than that old lady? Maybe dia tengah control segala api-api yang terbakar dalam hati dia. I don't know. Maybe.

So one day, my dad ada a few plan to kumpul evidence as much as he can. My dad ada cakap yang dia nak trap this old lady dan hasben dia. Macam main chess. Dia nak 'checkmate' mereka katanya.

So dibawah ni ada a few tactic yang sudah berjaya dilaksanakan.

STRATEGY 1: Whatsapp.
Seperti yang Dina mention pada post yang lalu, Hasben and that old lady ada hantar whatsapp kacau my parent kan. So actually my dad's plan just nak trap dorang using whatsapp. Let them say apa yang dorang nak. But as long kita treat them nicely even dalam whatsapp, anda tidak boleh dikenakan sebarang tindakan undang-undang.

This is what that old lady wrote to my dad.

That old lady: Bau taik kucing masih busuk. Saya stress hari ni..
My Dad: Sori Puan saya baru balik kerja..tak sempat nak cuci..sekejap lagi saya cuci

Macam Dina ada mention juga, yang every time Dina ada class, my sister yang akan tolong cucikan. Sometime my dad pun tolong bila dia balik kerja. Ye lah. That old lady tu asyik nagging busuk-busuk. And the 'best' part is that old lady nampak. Sebab dia pun baru balik daripada sekolah kan. But still bising terjerit-jerit. Hello, you're a teacher. You patutnya jadi contoh yang baik. Cakap elok elok can kan? And can't u see, my dad tengah cuci. Chill.

But my dad said. "What I did might be look stupid but, this is one of my strategies for the checkmate."

One day, my dad reached his limit sebab that old lady menceroboh my house. Dia serang my sister like i told you before. So, her hasben ada ugut untuk report about this dekat em-pi-ess. But, my dad jawab dekat her hasben dengan simple.

"If u report to em-pi-ess paling tinggi pun denda atau buang kucing tu tapi kalau I report kat polis wife u tu intruder dia boleh di tangkap kerana dah langgar undang2 under kanun keseksaan 448(correct me if I m wrong)."

Her hasben gelabah lah juga after that, and terus minta maaf tapi my dad just keep silence.

STRATEGY 2: Keep it silent.
My dad ada minta her hasben untuk tak bagitau to that old lady tu tentang police report, Its gonna be a surprise untuk that old lady. That old lady makin naik naik pula after that. Report to em-pi-ess. Kali pertama em-pi-ess datang. Dia ada bagi notis, dalam masa 3 hari kena kurangkan kucing. Katanya dalam law boleh bela dua ekor kucing satu rumah. My parent tak ada on that day. I cried okay. Sedih okay bila someone nak ambil sesuatu yang kau suka. Emotional aku satu hari tu. Makan minum tak lalu dah time tu. Tak fikir panjang dah terus jadi law student. Tiba tiba rajin nak tau tentang law malaysia. Gigih contact every single cat lover. But sampai lah i found satu blog ni wrote by well-known person dikalangan pecinta haiwan. Dina ada contact tanya betul ke dalam law ada dinyatakan sedemikian. Dah sedih sangat dah time tu. He said no. Tak ada okay dalam law.

Dia juga ada kata,"minta dorang buktikan. Dorang cuma cakap untuk takutkan saja."

So, yang bagitau bapa aku semua was my sister. Waktu malam, tau tau my dad cakap dia dah ngam terokss dengan em-pi-ess petang tadi. My dad must be main dengan kata-kata dia lagi lah tu. hahaha. Maka Dina tenang buat seketika.

That Old lady tak puas hati sebab after 3 days nothing happen.

My dad always cakap,"biar je dorang bising. Kita diam je."

Dina rasa, if korang dah lama serang kot. hahaha. So, everyday kitorang memang act like tak ada apa. No hal lah. Apa kau buat tu eleh. Tak goyah pun. Eceh. Padahal dalam hati Allah SWT je yang tau.

Disebabkan kami sekeluarga teruskan kehidupan seperti biasa. She went to em-pi-ess to report about the cat again. Kali kedua em-pi-ess datang my dad dah tahu dah sebab dapat info daripada bro em-pi-ess dia yang tadi tu. (Dah bro dah. Kau lek jap). Bro tu kata boss dia pula nak datang. Boss dia sumpah muka bengis gila. But lepas dia buka je mulut. Sebenarnya dia baik je. Dia siap minta sekor kucing.

And guess what? Betul! That old lady lagi bertambah marah. haha. Nak tau dia marah senang je. Boleh dengar dia menjerit bila balik dari sekolah. Macam biasa. Kami menyepi. Gila kau, satgi dia mai buat gila depan aku, jenuh. Maka em-pi-ess datang lagi buat kali ketiga. Yang kali ketiga ni sumpah tak boleh chill. Dina baru nak explain dah kena tembak bertubi-tubi. Tiba-tiba terus dapat notis suruh kurangkan kucing dalam masa 7 hari. Then my dad said,"okay it's enough with em-pi-ess. lets stop them."

So, we hire a lawyer. Yes bruh, lawyer. Atas nasihat lawyer my dad buat surat maklumbalas kepada em-pi-ess. Soalan yang simple dan kami explain balik apa yang kami dah buat sepanjang bela kucing ni. We told em-pi-ess that we spend almost RM6000 juga. And my dad do ask a few questions dalam surat tu, seperti, macam mana mereka dapat buktikan bau kucing tu sampai ke rumah jiran kalau dorang just duduk depan sangkar kucing. Bagaimana mereka mengukur jarak bau, sedangkan polis nak tangkap orang mabuk pun memerlukan alat seperti meter alkohol. Kenapa mereka tidak ambil sebarang tindakan pada jiran yang menjirus air najis anjing, sedangkan aduan telah dibuat oleh jiran yang beragama Islam.

So, after this memang sebarang aduan atau mengenai kucing. Em-pi-ess perlu rujuk dengan lawyer. And I hope em-pi-ess stop bothering me dohhhh. Penat.

Jumaat malam, that old lady ada datang terjah depan rumah.

Dengan tak malunya tanya,"EM-PI-ESS SURUH BUANG KUCING BILA MAU BUANG!?"

Cuak doh time tuuuuuuu!

But sis acah tenang dan jawab dengan baik,"tanya lah sesiapa yang nak jawab soalan tu."

HAHA. Bahasa Dina agak kasar ye anak-anak.

Dia cakap,"TOLONG LAH CUCI..."

Dina terus tengok bekas pasir kucing depan Dina. C'mon. Sis tengah cuci. Takkan tak nampak lagi.

Dina just mencelah jawab,"tengah cuci."

And tiba tiba suara dia makin kuat cakap,"TOLONG LAH PRIHATIN DENGAN JIRAN-JIRAN LAIN."

Dina terus tengok orang sekeliling dia. Oh wait. Mana ada orang sekeliling dia pun. HAHA. Mana tah pergi team kesayangan dia tu. Tak ada pun. Dia sorang je at that time. Yang lain semua dalam rumah siap buka pintu tingkap seluas-luasnya.

Okay logiklah. If betul lah bau ni sampai rumah jiran lain. Takkan yang lain boleh buka tingkap dengan pintu seluasnya. And mesti dorang pun datang serang complain busuk busuk. But why yang bising only one person. Ha tepuk dada tanya selera.

Sabtu baru baru ni pula, that old lady macam biasa. Buka je mata dia tak sah kalau tak jerit sorang-sorang. Dia buat kecoh depan rumah jiran lain since pukul 6 pagi. Dia tengah buat recruitment lah tu. Pukul 6 pagi lepas solat subuh, sis sambung tidur ye anak-anak. Malas layan ko.

One of the reasons why that old lady emo gila a few days ni, sebab Dina rasa dia pergi em-pi-ess lagi sekali, but they told her dorang dah tak nak masuk campur. Dear old lady, sorry, kami tunjuk police report tu dekat em-pi-ess. Sorry okay. Sebab siapa yang bersubahat dengan old lady tu boleh dikenakan tindakan undang-undang juga. So, pagi around 9 am. Her hasben keluar cari my dad. Konon nak open table. But my dad busy, so they decided to meet on Sunday morning.

But my dad said,"discussion should be outside our home and without his wife."

I guess my dad pun cuak tu. Risau kena pukul ke apa ke. About what happen on Sunday morning tu, conversation dorang apa. Dina akan cerita dalam post yang lain.



p/s: Actually my Dad obsess dengan satu movie ni. So, he claimed that he got this ideas after watching the movie Drishyam. Dia cakap cerita ni mengisahkan seorang bapa yang cuba membuktikan anak perempuannya tidak bersalah. You gais boleh cuba tengok.







2 comments:

  1. Alahai malangnya dpt jiran mcm ni.. sabo ye byk2

    ReplyDelete
  2. RIP that old lady. lol. anyways, your dad is a cool kinda person. he got the strategy. hoho XD

    ReplyDelete